اشتغال و مسکن؛ پیش‌نیاز سیاست‌های جمعیتی هشدار سازمان غذا و دارو: فریب فیلر‌های ارزان و اینترنتی را نخورید چند جمله معجزه‌آسا برای خاموش کردن شعله‌های آتش در زندگی مشترک گرایش به حجاب در فرانسه افزایش یافت آشپزی | دستور پخت دلمه برگ مو لرستانی آغاز اردوی تیم ملی فوتسال بانوان از ۱۴ مهرماه ۱۴۰۵ حفظ وزن سالم؛ عامل اصلی در پیشگیری از سرطان پستان بازی‌های آسیایی ناگویا ۲۰۲۶ | تیم پدل زنان به مرحله یک چهارم راه یافت آشپزی | چطور غذا‌های سرخ‌کردنی را بپزیم که به تابه نچسبند؟ روایت هنگامه هادیانی از فراز و فرودهایش در رشته ژیمناستیک | سطح مسابقات آسیایی ناگویا ۲۰۲۶ بالا بود مادر بیمار و فرزندانش از سقوط از طبقه پنجم نجات یافتند | ماجرا چه بود؟ شگرد مکارانه زن خارجی برای سرقت چه بود؟ + عکس متهم کاهش وزن پس از زایمان؛ یکی از چالش‌های مهم مادران | راهکار چیست؟ تجلی ارادت بانوان در بارگاه رضوی | رواق نجمه خاتون (س) میزبان خانواده‌ها می‌شود (۸ مهر ۱۴۰۵) توزیع بیش از ۳ هزار بسته بهداشتی و بلوغ در میان دختران دانش‌آموز خراسان رضوی وقتی زنان در اجتماع میدان‌داری می‌کنند | در نشست «زیست جدید اجتماعی زنان و کنشگری در میدان» چه گذشت؟ حذف نماینده ایران در رقابت‌های ریکرو انفرادی زنان بازی‌های آسیایی ناگویا ۲۰۲۶ آشپزی | کتلت پژارسکی؛ یک غذای روسی و متفاوت برای خانواده + طرز تهیه انصراف ۲۵ هزار نفر از سقط جنین در کشور | دانشگاه‌ها تمهیداتی را برای مادران دانشجو در نظر گرفته‌اند کسب یک پیروزی دیگر برای تیم دونفره دختران تنیس ایران در بازی‌های آسیایی ۲۰۲۶ ناگویا
سرخط خبرها
«زیبایی تو هنوز کامل نشده است» | روایتی از خودشیءانگاری زنان در عصر رسانه

«زیبایی تو هنوز کامل نشده است» | روایتی از خودشیءانگاری زنان در عصر رسانه

  • کد خبر: ۴۴۳۳۶۳
  • ۱۶ شهريور ۱۴۰۵ - ۱۰:۵۲
بازار زیبایی هرگز با صراحت به زنان نمی‌گوید «تو زیبا نیستی»؛ پیامش ظریف‌تر است: «زیبایی‌ات هنوز کامل نشده است.» این جمله، کلید ورود به چرخه‌ای بی‌پایان از نارضایتی، مقایسه و مصرف است؛ چرخه‌ای که زنان را از «زندگی کردن» به «نمایش دادن» سوق می‌دهد.

به گزارش شهرآرانیوز، در عصری که رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی، تصویر زن را به کالایی برای نمایش و ارزیابیِ دائمی تبدیل کرده‌اند، روان‌شناسان اجتماعی از پدیده‌ای به نام «خودشیءانگاری» سخن می‌گویند؛ وضعیتی که در آن، فرد بدن خود را نه به‌عنوان بخشی طبیعی از وجودش، بلکه به‌عنوان شیءای در معرض نگاه دیگران می‌بیند.

امروزه زنان پیش از هر اقدام روزمره، ذهن خود را درگیر این پرسش‌ها می‌کنند که «موهایم چطور است؟»، «اندامم مناسب به نظر می‌رسد؟» و «آیا به‌اندازه کافی جذاب هستم؟» این مراقبتِ دائمی از ظاهر، بخش عظیمی از انرژی روانی آنان را مصرف می‌کند؛ انرژی‌ای که می‌توانست صرفِ تمرکز بر کار، خلاقیت، ارتباط با دیگران و رشد فردی شود.

«زیبایی تو هنوز کامل نشده است» | روایتی از خودشیءانگاری زنان در عصر رسانه

شبکه‌های اجتماعی، این روند را با ارائه‌ی تصاویر ویرایش‌شده و بهترین لحظاتِ دیگران، تشدید کرده‌اند. زنان، تصویر واقعی خود را با برش‌هایی از زندگیِ آرایش‌شده، نورپردازی‌شده و فیلترخورده‌ی دیگران مقایسه می‌کنند و ناگزیر به این نتیجه می‌رسند که «خودشان به‌اندازه‌کافی زیبا نیستند.» روان‌شناسان این پدیده را «مقایسه اجتماعی» می‌نامند؛ مقایسه‌ای که پایانی ندارد، زیرا همیشه فردی زیباتر، جوان‌تر یا شیک‌تر وجود دارد.

در این میان، بازارِ زیبایی پیام خود را به‌گونه‌ای ظریف القا می‌کند: «زیباییِ تو هنوز کامل نشده است.» همین «هنوز» انسان را سال‌ها درگیر خرید، اصلاح و مقایسه نگه می‌دارد؛ چرخه‌ای که با نارضایتی آغاز و با مصرفِ بیشتر ادامه می‌یابد.

نگاه‌های نو به حجاب، در مقابل این جریان، حجاب را نه یک محدودیت، بلکه یک «مرزگذاریِ هوشمندانه» معرفی می‌کنند. حجاب، فاصله‌ای میان «منِ واقعی» زن و «تصویری که دیگران می‌خواهند از او ببینند» ایجاد می‌کند و به زن یادآور می‌شود که برای پذیرفته‌شدن، نیازی به نمایشِ همه‌ی وجودش در ویترینِ نگاه‌های عمومی ندارد. زن محجبه، با حضور مؤثر در عرصه‌های اجتماعی، علمی و خانوادگی، اعلام می‌کند که ارزش او، فراتر از جذابیتِ ظاهری است.

«زیبایی تو هنوز کامل نشده است» | روایتی از خودشیءانگاری زنان در عصر رسانه

این نگاه، حجاب را به مفهوم «مینیمالیسم در پوشش» پیوند می‌زند؛ یعنی کم‌کردن عناصر زائدِ ظاهری برای بازگرداندنِ توجه به امور مهم‌تر. در این رویکرد، ظاهر می‌تواند آراسته و زیبا باشد، اما تمام هویتِ فرد را اشغال نمی‌کند و زن از پاسخِ دائمی به این پرسش که «چگونه بیشتر جلب‌توجه کنم؟» رها می‌شود؛ تا بتواند به پرسش‌های بنیادین‌تری بپردازد: «چه چیز یاد گرفته‌ام؟»، «چه اثری برای خانواده و جامعه داشته‌ام؟» و «چقدر به انسانی که می‌خواهم باشم نزدیک‌تر شده‌ام؟»

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.